Το ασύρματο περιβάλλον
Το ασύρματο περιβάλλον είναι μια επιλογή δικτύωσης συχνά κατάλληλη, και ορισμένες φορές απαραίτητη. Σήμερα, οι κατασκευαστές προσφέρουν πολλά περισσότερα προϊόντα σε πολύ ελκυστικές τιμές, γεγονός που, με τη σειρά του, συνεπάγεται αύξηση των πωλήσεων και της ζήτησης στο μέλλον. Όσο θα αυξάνεται η ζήτηση, τόσο θα εξαπλώνεται και θα βελτιώνεται η χρήση ασύρματου περιβάλλοντος.
Ο όρος "ασύρματο περιβάλλον" (wireless environment) είναι παραπλανητικός επειδή υπονοεί ένα δίκτυο χωρίς καμία καλωδίωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτό δεν ισχύει. Τα περισσότερα ασύρματα δίκτυα αποτελούνται στην πραγματικότητα από ασύρματα εξαρτήματα τα οποία επικοινωνούν με ένα δίκτυο το οποίο χρησιμοποιεί την καλωδίωση που περιγράφηκε νωρίτερα σε αυτό το κεφάλαιο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα "δίκτυο μικτών εξαρτημάτων" που ονομάζεται υβριδικό δίκτυο (hybrid network).
Δυνατότητες των ασύρματων δικτύων
Τα ασύρματα δίκτυα παρουσιάζουν ενδιαφέρον επειδή τα ασύρματα εξαρτήματα μπορούν:
> Να προσφέρουν προσωρινές συνδέσεις σε ένα υπάρχον καλωδιωμένο δίκτυο.
> Να λειτουργήσουν ως εφεδρεία σε ένα υπάρχον δίκτυο.
> Να προσδώσουν στο δίκτυο φορητότητα ως ένα βαθμό.
> Να επεκτείνουν το δίκτυο πέρα από τα όρια της φυσικής συνδετικότητάς του.
Εφαρμογές συνδετικότητας ασύρματης δικτύωσης
Η εγγενής δυσκολία της εγκατάστασης καλωδιακών δικτύων είναι ένας παράγοντας που θα συνεχίσει να οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση των ασύρματων περιβαλλόντων. Η ασύρματη συνδετικότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη δικτύωση:
> Εγκαταστάσεων όπου μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος, όπως οι χώροι υποδοχής.
> Χρηστών που μετακινούνται συνεχώς, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
> Απομονωμένων περιοχών και κτιρίων.
> Τμημάτων επιχειρήσεων στα οποία το φυσικό περιβάλλον αλλάζει συχνά και απρόβλεπτα.
> Οικοδομών (για παράδειγμα, ιστορικών κτιρίων) στις οποίες η καλωδίωση είναι σχετικά δύσκολη.
Τύποι ασύρματων δικτύων
Τα ασύρματα δίκτυα μπορούν να διαιρεθούν σε τρεις κατηγορίες ως προς την τεχνολογία τους:
> Τοπικά δίκτυα (LAN)
> Εκτεταμένα τοπικά δίκτυα (Extended LAN)
> Χρήση φορητών υπολογιστών
Η πρωταρχική διαφορά μεταξύ αυτών των κατηγοριών έγκειται στις δυνατότητες μετάδοσης. Τα ασύρματα τοπικά δίκτυα και τα εκτεταμένα τοπικά δίκτυα χρησιμοποιούν πομπούς και δέκτες που ανήκουν στην εταιρεία στην οποία λειτουργεί το δίκτυο. Η χρήση φορητών υπολογιστών απαιτεί για τη μετάδοση και τη λήψη των σημάτων τη χρήση δημόσιων φορέων, όπως είναι οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και οι φορείς παροχής υπηρεσιών Internet.
Τοπικά δίκτυα
Με εξαίρεση το μέσο που χρησιμοποιείται, ένα τυπικό ασύρματο δίκτυο λειτουργεί όπως σχεδόν και ένα καλωδιωμένο δίκτυο: σε κάθε υπολογιστή υπάρχει εγκατεστημένη μια κάρτα διασύνδεσης ασύρματου δικτύου με έναν πομποδέκτη, και οι χρήστες επικοινωνούν με το δίκτυο ακριβώς σαν να χρησιμοποιούσαν καλωδιωμένους υπολογιστές.
Σημεία πρόσβασης
Ο πομποδέκτης - ο οποίος ονομάζεται μερικές φορές σημείο πρόσβασης (access point) - εκπέμπει και λαμβάνει σήματα προς και από τους γύρω υπολογιστές και αναλαμβάνει τη διαβίβαση των δεδομένων μεταξύ των ασύρματων υπολογιστών και του καλωδιωμένου δικτύου.
Αυτά τα ασύρματα τοπικά δίκτυα χρησιμοποιούν μικρούς πομποδέκτες για τη σύνδεση τους στο καλωδιωμένο δίκτυο. Στην Εικόνα μπορείτε να δείτε μια ασύρματη σύνδεση μεταξύ ενός φορητού υπολογιστή και ενός τοπικού δικτύου. Οι πομποδέκτες κάνουν εφικτή την ασύρματη επαφή με τις φορητές συσκευές του δικτύου. Σημειώστε ότι, σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται για πραγματικό ασύρματο LAN, επειδή χρησιμοποιείται ένας σταθερός επιτοίχιος πομποδέκτης για τη σύνδεση σε ένα τυπικό καλωδιωμένο τοπικό δίκτυο.
Σύνδεση ασύρματου φορητού υπολογιστή σε καλωδιωμένο σημείο πρόσβασης δικτύου
Τεχνικές μετάδοσης
Στα ασύρματα τοπικά δίκτυα χρησιμοποιούνται τέσσερις τεχνικές για τη μετάδοση των δεδομένων:
1. Υπέρυθρη μετάδοση
2. Μετάδοση λέιζερ
3. Ραδιοφωνική μετάδοση στενής ζώνης (ενιαίας συχνότητας)
4. Ραδιοφωνική μετάδοση φασματικής διασποράς
Υπέρυθρη μετάδοση (infrared transmission). Σε όλα τα υπέρυθρα ασύρματα δίκτυα, η μεταφορά των δεδομένων μεταξύ των συσκευών γίνεται με ακτίνες υπέρυθρου φωτός. Αυτά τα συστήματα πρέπει να δημιουργούν πολύ ισχυρά σήματα, επειδή τα αδύνατα σήματα μετάδοσης υπόκεινται σε παρεμβολές από άλλες πηγές φωτός (όπως τα παράθυρα). Πολλοί από τους εκτυπωτές τελευταίας τεχνολογίας που πωλούνται σήμερα έχουν προδιαμορφωθεί για να μπορούν να λειτουργήσουν με υπέρυθρα σήματα. Στην Εικόνα 2.33 μπορείτε να δείτε ένα φορητό υπολογιστή που χρησιμοποιεί ακτίνα υπέρυθρου φωτός για την αποστολή δεδομένων σε έναν εκτυπωτή.
Με αυτή τη μέθοδο μπορούν να σταλούν σήματα σε πολύ υψηλές ταχύτητες εξαιτίας του μεγάλου εύρους ζώνης του υπέρυθρου φωτός. Ένα υπέρυθρο δίκτυο μπορεί να εκπέμπει κανονικά σε ταχύτητα μετάδοσης 10 Mbps.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι υπέρυθρων δικτύων:
> Δίκτυα γραμμής σκόπευσης (line-of-sight networks). Όπως υπονοεί το όνομα της, αυτή η μορφή υπέρυθρης δικτύωσης μεταδίδει μόνο αν ο πομπός και ο δέκτης έχουν απευθείας οπτική επαφή μεταξύ τους.
> Δίκτυα διασποράς υπερύθρων (scatter infrared networks). Σύμφωνα με αυτή την τεχνολογία, οι μεταδόσεις εκπομπής ανακλώνται στους τοίχους και τα ταβάνια μέχρι να φτάσουν τελικά στο δέκτη. Αυτή η τεχνική είναι αποτελεσματική σε μια ακτίνα γύρω στα 30 μέτρα.
> Ανακλαστικά δίκτυα (reflective networks). Οπτικοί πομποδέκτες που βρίσκονται κοντά στους υπολογιστές μεταδίδουν προς ένα κοινό σημείο το οποίο ανακατευθύνει τις μεταδόσεις στον κατάλληλο υπολογιστή.
Οπτικός τηλεσταθμός ευρείας ζώνης (broadband optical telepoint). Αυτός ο τύπος υπέρυθρου ασύρματου τοπικού δικτύου παρέχει υπηρεσίες ευρείας ζώνης και είναι σε θέση να εξυπηρετεί απαιτήσεις πολυμέσων υψηλής ποιότητας, εφάμιλλες εκείνων που παρέχονται από ένα καλωδιωμένο δίκτυο.
Ασύρματος φορητός υπολογιστής που χρησιμοποιεί ακτίνα υπέρυθρου φωτός
για την αποστολή δεδομένων σε έναν εκτυπωτή.
Παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα και η ευκολία τους προκαλούν το ενδιαφέρον, οι υπέρυθρες ακτίνες δυσκολεύονται να μεταδώσουν σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 30 μέτρα, ενώ υπόκεινται επίσης σε παρεμβολές από τον ισχυρό φωτισμό που υπάρχει στα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα.
Μετάδοση λέιζερ (laser transmission). Η τεχνολογία λέιζερ μοιάζει με την υπέρυθρη τεχνολογία στο ότι απαιτεί άμεση "οπτική επαφή" μεταξύ πομπού και δέκτη και στο ότι οποιοδήποτε άτομο ή αντικείμενο παρεμβληθεί στην ακτίνα λέιζερ παρεμποδίζει τη μετάδοση.
Ραδιοφωνική μετάδοση στενής ζώνης ενιαίας συχνότητας (narrowband single-frequency radio transmission). Αυτή η προσέγγιση μοιάζει με την εκπομπή από ραδιοφωνικό σταθμό. Ο χρήστης ρυθμίζει τον πομπό και το δέκτη σε μια συγκεκριμένη συχνότητα με συνέπεια να μην απαιτείται εστίαση σε κάποια "γραμμή σκόπευσης" επειδή το εύρος εκπομπής είναι 3000 μέτρα. Επειδή, όμως, το σήμα είναι υψηλής συχνότητας, υπόκειται σε εξασθένηση όταν υπάρχουν ατσάλινοι τοίχοι ή τοίχοι από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Η ραδιοφωνική μετάδοση στενής ζώνης παρέχεται συνήθως με τη μορφή συνδρομητικής υπηρεσίας και ο φορέας που την παρέχει χειρίζεται όλα τα θέματα αδειοδότησης. Αυτή η μέθοδος είναι σχετικά αργή' η μετάδοση πραγματοποιείται με ταχύτητα 4,8 Mbps.
Ραδιοφωνική μετάδοση φασματικής διασποράς (spread-spectrum radio transmission). Κατά τη ραδιοφωνική μετάδοση φασματικής διασποράς εκπέμπονται σήματα σε ένα φάσμα συχνοτήτων με συνέπεια να μην παρουσιάζονται τα επικοινωνιακά προβλήματα στενής ζώνης.
Οι διαθέσιμες συχνότητες χωρίζονται σε κανάλια που είναι γνωστά ως άλματα (hops) και τα οποία μοιάζουν με τα μεμονωμένα τμήματα ενός ταξιδιού με ενδιάμεσες στάσεις μεταξύ του σημείου αναχώρησης και του προορισμού. Οι προσαρμογείς φασματικής διασποράς ρυθμίζονται σε ένα συγκεκριμένο άλμα και για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, μετά από το οποίο περνούν σε ένα διαφορετικό άλμα. Μια ακολουθία αλμάτων προσδιορίζει το χρονισμό. Οι υπολογιστές του δικτύου συγχρονίζονται όλοι με το χρονισμό των αλμάτων. Αυτός ο τύπος σηματοδοσίας παρέχει κάποιου είδους εγγενή ασφάλεια, επειδή, για να παρεμβληθεί κάποιος στη ροή των δεδομένων θα πρέπει να γνωρίζει τον αλγόριθμο των αλμάτων των συχνοτήτων του δικτύου.
Για την επιπλέον βελτίωση της ασφάλειας και την αποτροπή της υποκλοπής της εκπομπής από μη εξουσιοδοτημένα άτομα, ο αποστολέας και ο παραλήπτης μπορούν να κρυπτογραφήσουν τη μετάδοση.
Η τεχνολογία της ραδιοφωνικής φασματικής διασποράς κάνει εφικτή τη δημιουργία ενός πραγματικά ασύρματου δικτύου. Για παράδειγμα, δύο ή περισσότεροι υπολογιστές εξοπλισμένοι με προσαρμογείς δικτύου φασματικής διασποράς και ένα λειτουργικό σύστημα με ενσωματωμένες δυνατότητες δικτύωσης μπορούν να λειτουργούν ως ομότιμο δίκτυο (peer-to-peer network) χωρίς συνδετικά καλώδια. Επιπλέον, ένα τέτοιο ασύρματο δίκτυο μπορεί να συνδεθεί σε ένα υπάρχον δίκτυο με την προσθήκη της κατάλληλης διασύνδεσης σε έναν από τους υπολογιστές αυτού του δεύτερου μεγαλύτερου δικτύου.
Παρόλο που ορισμένες εφαρμογές ραδιοφωνικής φασματικής διασποράς μπορούν να παρέχουν ταχύτητες μετάδοσης υψηλότερες των 4 Mbps σε αποστάσεις περίπου 3,2 χιλιόμετρα σε εξωτερικό περιβάλλον και 244 μέτρα στο εσωτερικό κτιρίων, η συνηθισμένη ταχύτητα των 250 Kbps (kilobit ανά δευτερόλεπτο) κάνει αυτή τη μέθοδο πολύ πιο αργή από τις υπόλοιπες επιλογές ασύρματης δικτύωσης που περιγράψαμε.
Μετάδοση από σημείο σε σημείο
Η μέθοδος επικοινωνίας δεδομένων από σημείο σε σημείο (point-to-point) δεν ταιριάζει απόλυτα με τους ορισμούς της δικτύωσης που αναφέρονται σε αυτή την ενότητα. Χρησιμοποιεί μια τεχνολογία από σημείο σε σημείο σύμφωνα με την οποία, αντί να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ πολλών υπολογιστών και περιφερειακών, τα δεδομένα μεταφέρονται από έναν υπολογιστή σε κάποιον άλλο. Πάντως, είναι διαθέσιμα πρόσθετα εξαρτήματα, όπως απλοί πομποδέκτες και πομποδέκτες υποδοχής, τα οποία μπορούν να συνδεθούν είτε σε αυτόνομους υπολογιστές είτε σε υπολογιστές που ανήκουν ήδη σε κάποιο δίκτυο ώστε να συνθέσουν ένα ασύρματο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων.
Σύμφωνα με αυτή την τεχνολογία γίνεται ασύρματη σειριακή μεταφορά δεδομένων η οποία:
> Χρησιμοποιεί μια ραδιοζεύξη από σημείο σε σημείο για τη γρήγορη μετάδοση των δεδομένων χωρίς σφάλματα.
> Διαπερνά τοίχους, ταβάνια, και πατώματα.
> Υποστηρίζει ταχύτητες δεδομένων από 1,2 έως 38,4 Kbps και σε αποστάσεις έως 60 μέτρα σε εσωτερικούς χώρους ή περίπου 500 μέτρα με μετάδοση "γραμμής σκόπευσης".
Αυτός ο τύπος συστήματος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών ή μεταξύ υπολογιστών και άλλων συσκευών (όπως εκτυπωτών ή μονάδων ανάγνωσης ραβδοκώδικα).
Εκτεταμένα τοπικά δίκτυα
Ορισμένοι τύποι ασύρματων εξαρτημάτων μπορούν να λειτουργήσουν στο περιβάλλον ενός εκτεταμένου τοπικού δικτύου (extended LAN) όπως και τα αντίστοιχα καλωδιωμένα εξαρτήματα. Μια ασύρματη γέφυρα LAN, για παράδειγμα, μπορεί να συνδέσει δίκτυα που απέχουν έως και 4,8 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο.
Πολυσημειακή ασύρματη συνδετικότητα
Η ασύρματη γέφυρα (wireless bridge) είναι ένα εξάρτημα που προσφέρει έναν εύκολο τρόπο για τη σύνδεση κτιρίων χωρίς τη χρήση καλωδίων. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μια γέφυρα παρέχει μια διαδρομή μεταξύ δύο γεωγραφικών σημείων, μια ασύρματη γέφυρα παρέχει μια διαδρομή δεδομένων μεταξύ δύο κτιρίων. Στην Εικόνα φαίνεται μια ασύρματη γέφυρα που συνδέει δύο τοπικά δίκτυα. Η γέφυρα AIRLAN/Bridge Plus, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί τεχνολογία ραδιοφωνικής φασματικής διασποράς για να δημιουργήσει ένα ασύρματο δίκτυο στήριξης (backbone network), ώστε να συνδέσει στο δίκτυο θέσεις που βρίσκονται πέρα από τη συνηθισμένη εμβέλεια των τοπικών δικτύων. Με παρεκκλίσεις που εξαρτώνται από τις ατμοσφαιρικές και γεωγραφικές συνθήκες, αυτή η απόσταση μπορεί να φτάσει τα 4,8 χιλιόμετρα.
Παρόλο που κοστίζει ακριβά, ένα τέτοιο εξάρτημα μπορεί να "αξίζει τα λεφτά του" επειδή εξαλείφει τις δαπάνες για μισθωμένες γραμμές.
Εικόνα: Ασύρματη γέφυρα που συνδέει δύο τοπικά δίκτυα.
Η ασύρματη γέφυρα μεγάλης εμβέλειας
Αν η ασύρματη γέφυρα δεν φτάνει αρκετά μακριά, μια άλλη εναλλακτική λύση που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ασύρματη γέφυρα μεγάλης εμβέλειας (long-range wireless bridge). Και αυτές οι γέφυρες χρησιμοποιούν τεχνολογία ραδιοφωνικής φασματικής διασποράς για να παρέχουν γεφύρωση Ethernet αλλά και δικτύου δακτυλίου με σκυτάλη (token ring), αλλά για αποστάσεις έως και 40 χιλιόμετρα.
Όπως και με την αρχική ασύρματη γέφυρα, το υψηλό κόστος της γέφυρας μεγάλης εμβέλειας μπορεί να δικαιολογηθεί επειδή εξαλείφει την ανάγκη χρήσης μιας γραμμής Τ1 ή μικροκυματικών συνδέσεων.
Σημείωση Γραμμή Τ1 είναι μια γραμμή επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας που μπορεί να υποστηρίξει ψηφιακές επικοινωνίες και πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα 1,544 Mbps.
Χρήση φορητών υπολογιστών
Τα ασύρματα κινητά δίκτυα χρησιμοποιούν υπηρεσίες τηλεπικοινωνιακών φορέων για τη μετάδοση και τη λήψη σημάτων με:
> Επικοινωνία ραδιομεταγωγής πακέτων.
> Κυψελωτά δίκτυα.
> Δορυφορικούς σταθμούς.
Τα στελέχη των επιχειρήσεων που ταξιδεύουν συχνά μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να συνδέουν τους φορητούς υπολογιστές ή τους "προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς" τους (personal digital assistants, PDA) στο δίκτυο της εταιρείας τους με σκοπό την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχείων, ή άλλων πληροφοριών.
Παρότι βολική, αυτή η μορφή επικοινωνίας είναι αργή. Οι ταχύτητες μετάδοσης κυμαίνονται από 8 έως 19,2 Kbps. Μάλιστα, οι ταχύτητες πέφτουν ακόμη περισσότερο αν συμπεριληφθεί διόρθωση σφαλμάτων.
Η χρήση φορητών υπολογιστών απαιτεί ασύρματους προσαρμογείς που χρησιμοποιούν τεχνολογία κυψελωτής (κινητής) τηλεφωνίας για τη σύνδεση των φορητών υπολογιστών με το καλωδιωμένο δίκτυο. Οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μικρές κεραίες για να επικοινωνήσουν με ραδιοφωνικούς πύργους στην γύρω περιοχή. Τα σήματα χαμηλής ισχύος που εκπέμπουν οι φορητές και κινητές συσκευές του δικτύου λαμβάνονται από δορυφόρους που κινούνται σε τροχιές κοντινές στη γη.
Επικοινωνία ραδιομεταγωγής πακέτων
Αυτό το σύστημα διαχωρίζει μια μετάδοση σε πακέτα.
Σημείωση Πακέτο (packet) είναι μια μονάδα πληροφοριών που μεταδίδεται ως σύνολο από μια συσκευή σε κάποια άλλη μέσα σε ένα δίκτυο. Τα πακέτα περιγράφονται με περισσότερες λεπτομέρειες στο Κεφάλαιο 3, "Αρχιτεκτονικές δικτύων".
Αυτά τα ραδιοπακέτα μοιάζουν με τα υπόλοιπα πακέτα δικτύου στο ότι περιλαμβάνουν:
> Τη διεύθυνση προέλευσης.
> Τη διεύθυνση προορισμού.
> Πληροφορίες διόρθωσης σφαλμάτων.
Τα πακέτα συνδέονται με ένα δορυφόρο ο οποίος τα εκπέμπει. Μόνο οι συσκευές με τη σωστή διεύθυνση μπορούν να λάβουν τα πακέτα της εκπομπής.
Κυψελωτά δίκτυα
Τα "κυψελωτά ψηφιακά πακέτα δεδομένων" (Cellular Digital Packet Data, CDPD) χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία και ορισμένα από τα ίδια συστήματα που χρησιμοποιούν και τα κινητά τηλέφωνα, μεταδίδοντας δεδομένα υπολογιστών σε υπάρχοντα αναλογικά δίκτυα φωνής μεταξύ των φωνητικών κλήσεων, όταν το σύστημα δεν είναι απασχολημένο. Πρόκειται για μια ταχύτατη τεχνολογία που υπόκειται σε ελάχιστες καθυστερήσεις (της τάξης μερικών κλασμάτων του δευτερολέπτου), γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα αξιόπιστη για μετάδοση σε πραγματικό χρόνο.
Όπως και με τα υπόλοιπα ασύρματα δίκτυα, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος σύνδεσης του κυψελωτού δικτύου στο υπάρχον καλωδιωμένο δίκτυο. Μια μονάδα διασύνδεσης Ethernet (Ethernet interface unit, EIU) μπορεί να παράσχει αυτή τη σύνδεση.
Δορυφορικοί σταθμοί
Τα μικροκυματικά συστήματα (microwave systems) αποτελούν μια καλή επιλογή για τη διασύνδεση κτιρίων σε μικρά συστήματα μικρών αποστάσεων, όπως τα συστήματα μιας πανεπιστημιούπολης ή ενός βιομηχανικού πάρκου.
Σήμερα, η μικροκυματική μετάδοση είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος υπεραστικής μετάδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιας και είναι εξαιρετική για την επικοινωνία μεταξύ δύο σημείων που βρίσκονται σε "απευθείας γραμμή σκόπευσης" όπως:
> Η σύνδεση ενός δορυφόρου με το έδαφος.
> Μεταξύ δύο κτιρίων.
> Σε μεγάλες, επίπεδες, ανοικτές εκτάσεις (όπως η θάλασσα ή η έρημος).
Ένα μικροκυματικό σύστημα αποτελείται από τα ακόλουθα:
> Δύο ραδιοφωνικούς πομποδέκτες: έναν για τη δημιουργία (σταθμός μετάδοσης) και έναν για τη λήψη (σταθμός λήψης) της εκπομπής.
> Δύο κατευθυντικές κεραίες στραμμένες η μια προς την άλλη για την υλοποίηση της επικοινωνίας των σημάτων που εκπέμπουν οι πομποδέκτες. Αυτές οι κεραίες εγκαθίστανται συχνά σε πύργους ώστε να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και να βρίσκονται υψηλότερα από οτιδήποτε που θα μπορούσε να μπλοκάρει τα σήματα τους.